Home

Welkom bij het nieuwe bierfeest evenement in Lelystad: Oktoberfest Lelystad.
Op zaterdag 5 oktober 2013 wordt deze eerste editie georganiseerd in De Cantine naast het Nieuwland Erfgoed Museum en naast de Batavia en Bataviastad. Het concept is gebaseerd op een jaarlijks terugkerend volksfeest in Duitsland.

Geschiedenis

Het Oktoberfest (Duits voor oktoberfeest) is een jaarlijks volksfeest in München. Het begint halverwege september en eindigt op de eerste zondag in oktober. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht.

Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren.

Het Oktoberfest wordt in Duitsland op de Theresienwiese (“Theresiaweide”), een speciaal daarvoor bestemd terrein, gehouden. Dit terrein bevindt zich niet ver van het centrum van München en staat ook bekend als de Wiesn (Beiers voor weide). Aan de rand van de Wiesn staat Frau Bavaria, een groot bronzen beeld van de godin van Beieren. Traditie speelt een belangrijke rol deze dagen. De Oberbürgermeister slaat onder veel belangstelling het eerste vat bier aan, waarna het feest begint. Veel mensen dragen traditionele klederdracht (waaronder de bekende “Lederhose” voor jongens en de “Dirndl” voor meisjes). Muziek komt enkel van live spelende blaaskapellen.

In Lelystad wordt het Oktoberfest gehouden op een voor Lelystad unieke locatie; Restaurant De Cantine. Dat is de oude kantine van het Werkeiland Lelystad. Het is begin jaren vijftig gebouwd in het tweede arbeiderskamp. In verband met de Lelystadse plannen voor herontwikkeling van het Werkeiland moest de kantine in 2008 worden afgebroken. Vanwege de cultuurhistorische waarden van de kantine is door de gemeente Lelystad en Nieuw Land besloten om de kantine te behouden.
Op basis van originele tekeningen is de kantine zo veel mogelijk herbouwd.

Vertel aan je vrienden over dit feest. Dankjewel
Share this page via Email Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>